Ankara Drag Fotoğraflar, 23 Eylül 2007 Pazar

<<

by_kujo

by_kujo

Moderator

İsim: Sinan

İleti 24 Eyl 2007, 23:33

yanlış anlaşılmasın, ben sizin kötü amaçlı söylediğinizi düşünüyor değilim..

ve dediğim gibi, yarışı savunmak gibi bir amacım da kesinlikle yoktur..

fakat, sizin söylediğiniz şekilde düşünülürse, yani bir org. ya iyidir ya da kötüdür şeklinde, olay geçmişte yaşanan tartışmalara döner, yani bu ülkede bu yarış işi yapılmasın fikrine döner.. oysa çözümün bu olmadığı ortada..

bu durumda, ben karşılaştırma yöntemi ile, durumun iyiye mi yoksa geriye mi gittiğini anlamaya çalışıyorum, ki bu bence daha yapıcı bir tavırdır. bu şekilde bakıldığı zaman da, aslında yapılan organizasyonun gelişme kaydettiği görülmektedir. benim anlatmak istediğim budur. yoksa elbette pek çok eksiği olan bir oraganizasyondu... :)

fotolara gelince, ne ilk fotoğraftaki ne de ikincideki arkadaşların yaşları hakkında bir şey söyleyemeyeceğim, görebildiğim kadarıyla ilk fotodaki iki arkadaş bahsettiğim (ikinci fotoda görünür olan) görevli yeleklerinden giymekteler, evet. takdir edersiniz fotolardan arkadaşların yaşlarını bilmem mümkün değil..

son foto içinse, polislere amirlerince verilen talimat, açık tribüne (ve bazı başka tehlikeli görülen noktalara) görevli ve yarışmacı haricinde insan sokmamaları idi. fakat iş uygulamaya gelince, iş biraz değişiyor çoğu zaman, şöyle ki, gelen polis arkadaşlar orada biz görevlilerden talimat almayı reddederek sadece amirlerinden komut alacaklarını söylüyorlar, elimizde valilikten gelen "şu sayıda polis memuru ve çevik kuvvet hizmetinize verilmiştir" yazısı olmasına rağmen. bilemiyorum, bu durum polis arkadaşların uğraşmak istememeleri mi, yoksa biz "sivil gençlerden" komut almak istememeleri mi, ama sonuç değişmiyor, sonuçta adamlara zorla iş yaptırmak mümkün değil.

geçmiş tecrübelerden tahmin yürütmem gerekirse, orada görülen polis arkadaşlara açık tribünün güvenliğini almaları komutu verilmiştir, onlar da gidip orada oturmuşlar, orayı boşaltmak yerine oturup sohbet etmeyi tercih etmişlerdir.

benim demek istediğim şey, organizasyonu olumlu/olumsuz eleştirirken, organizasyonun sorumlulukları bilinmeli. polis, her ne kadar kağıtlar öyle dese de, pratikte hiç bir zaman organizasyonun çalışanları olmamışlardır, bu bir gerçek. eğer polis işini doğru yapmıyorsa bilinmelidir ki bu bağlı oldukları bölüm/müdürlük vs. sebeplidir. belirtmek isterim ki ralli vb. meskun mahal dışı yarışlarda desteğe gelen askerlerle asla böyle bir sorun olmamaktadır, şahsi fikrim bu olayın polisin kendisinden kaynaklanmakta olduğudur.
ResimResim
sKocak
<<

Eosination

İleti 24 Eyl 2007, 23:40

Peki... teşekkür ederim yapıcı açıklamalarınız için...
Motorun sustuğu yerde, NOS'un olsa neye yarar...
<<

by_kujo

by_kujo

Moderator

İleti 24 Eyl 2007, 23:45

ilk mesajımı yazarken ikinci gelmiş, ekleme yapayım :)

ikinci mesajınızdaki ilk fotodaki kameraman arkadaşın izinli olduğunu biliyorum, nitekim yarışı canlı yayınlayan ekiptendi..

ikinci foto için bir şey diyemeyeceğim, fakat üçüncü fotoda orada oturan polis memuru görülmektedir, ki bu durumun açıklaması üst mesajımda mevcut.. organizasyon güvenlik için polisten yardım alır. gelen polis memuru işini yapmıyorsa, malesef yapılacak pek bir şey yok, nitekim bu alternatifi olan bir kurum değil, orada güvenliği sağlayacak tek kurum polistir, organizasyon da üzerine düşeni yaparak güvenliği sağlamak üzere polis getirmiştir.

son fotoda da kameraman arkadaş tv ekibinden olup, yanlarındakileri bilmemekle beraber orada olmamaları gerektiğini tahmin ediyorum..

izninizle bir açıklık getireyim bir de.. "Eğer gözetmen iseniz bunları nasıl açıklıyorsunuz.." demişsiniz.. gözetmen dediğimiz şey, hakem kelimesinin motorporlarında kullanılan halidir özetle.. baştan beri organizasyonu savunmak gibi bir amacımızın olmadığını, gözetmen olduğumuzu belirtme sebebimiz budur tam olarak.

yani bunların hiç biri bizim sorumluluğumuzda değil. çifte standart olsa da olmasa da, geç başlasa da başlamasa da bunları biz açıklamayız. :)

tekrar edeyim, organizasyonun sorumlulukları bilinmeli eleştiri yaparken, ki neyin kimin sorumluluğunda olduğunu bilelim..

yoksa bu iş, futbol maçının sonunda maçın hakemine "neden bizim basını basın kapısından sokmadınız" ya da "arkada kavga çıktı ambulans gelmedi" demeye benzer, ki hakemin bütün bunlarla hiç bir alakası olmadığı ortada :)
ResimResim
sKocak
<<

Eosination

İleti 24 Eyl 2007, 23:46

Bu arada üç numaralı fotoğrafta.. trafik polisleri oturuyor ki sanırım onlar güvenlikten sorumlu değillerdir. ( bu arada ikide bayan vardı arada burada zor belli oluyor)

Çocuklara gelince ben onları yakından gördüm. Hatta bir iki tane daha da küçük vardı.. Omuzda olana hiç bir şey demiyorum..

Ancak benim de anlatmak istediğim şudur..
Bize hep azla yetinme öğretildi.. Ama öyle olmamalı artık...

Herşeyden en iyisini beklemek laım diye düşünüyorum. Ben bilmem kaç milyarlık makinamla oraya gidip doğru dürüst iki kare çekemediysem ( bunu asla ukalalık olarak söylemiyorum sakın yanlış anlaşılmasın sadece profesyonel kalitede çekim yapabileceğim ekipmana sahip olmak istediğimi söylemek istiyorum) Ya da ne bileyim yıllardır otomobil aşığı biri olarak bir tek aracın teknik verilerine ulaşamadıysam .Bunun yanında daha çocuk diyeceğim kşiler pistte geziyor cep telefonuyla otomobil fotoğrafları çekiyorsa.. Ben üzülürüm buna..

Hem de ciddi anlamda...

Eğer forumu kirlettiysem kusura bakmayın. Tüm yazdıklarımı ve fotoğraflarımı silerim birazdan...
<<

by_kujo

by_kujo

Moderator

İleti 25 Eyl 2007, 00:04

estafurullah, kesinlikle öyle bir durum yok.. aksine, memnun oluyorum ben bu konularda konuşabildiğimize :)

benim tek rahatsızlığım, kendimin taraf olarak görülmem dışardan. oysa dediğim gibi, biz hakemiz orada, tıpkı bir basket maçında skorbord bozulursa bunun hakemle bir ilgisi olmayacağı gibi, bu saydıklarınızla da bizim bir alakamız yok.. :) ben taraf olarak değil, olayların biraz içinde bir kişi olarak, az buçuk bildiklerimi yazmaya çalışıyorum..

trafik polislerinin oturması, gene polisle ilgilidir. yani polisten yardım istendikten sonra, polis belli sayılarda asayiş, trafik ve çevik kuvvet gönderiyor. neye göre belirliyor sayıları, kimleri gönderiyor falan bunlar tamamen polisin iç işleri.. organizatör belirle(ye)miyor yani, kaç tane hangi bölümden polis geleceğini..

foto konusu ise şöyle.. normalde, motorporlarında çok basit ve açık bir sistem vardır. senelik akredite basın, yarışlık akredite basın ve akredite olmayan basın. haliyle en yakından çekim hakkı yıllık akredite olana, daha uzak bir nokta yarışlık akredite olana ve sınırlı sayıda nokta da akredite olmayan basın görevlilerine verilir.

fakat bu yarışta bu konu yanlış olan konulardan biri idi. bildiğim kadarıyla 7 tane akredite basın üyesi ve canlı yayın yapan ekip haricinde zaten basın yoktu. dediğiniz gibi, kimin nereye girdiği de belli olmayınca, iş iyice karışıyor, ve sizin de söylediğiniz gibi insanların hakkı yeniyor, sizin yenmiş olduğu gibi... bana göre, aslında size yapılan uygulama yanlış değil, çünkü dediğim gibi, akredite olmayan basına pek çok hak verilmez zaten normalde. fakat elalem içeri girip telefonla foto çekince saçma sapan bir görüntü çıkıyor ortaya..

aslına bakarsanız, bu sorunların çoğunun sebebi, yarışın yapıldığı mekandan kaynaklanıyor. yarış yapılan diğer pistlerde (ki izmir pınarbaşı, izmit körfez ve istanbul parkta bulundum yarışta bugüne kadar) bu tip sorunlar olmuyor çünkü mekan ona göre hazırlanmış, seyircinin olabileceği yerler belli, basının olacağı yerler belli vs. ve zaten istese de seyirci diğer taraflara gidemiyor falan..

fakat ankarada pist amaçlı yapılmamış bir alanda bu iş yapılmaya çalışıldığından, sorunlar çıkıyor.. çünkü kimin nerede durması gerektiği belli değil, sağolsun bizim drag seyircimiz de pek yardım sevmez bu konularda, bir yere bant çekilmiş ise ya da bariyer konulmuş ise üzerinden atlar hemen.. :) oysa bir yarış pistinde 2.5 metre tel vardır o alanlarda, kimse de geçemez haliyle..

zaten bana sorsanız pist olmayan şehirlerde drag yapılması yanlış ya, karıştırmayayım ben şimdi :D
ResimResim
sKocak
<<

Eosination

İleti 25 Eyl 2007, 00:10

İşte şimdi tadına geldi bu tartışma..

Ayrıntılı cevap ve yorumlarınız için teşekkür ederim..

Bari ben çekebildiğim görüntülerden biraz düzgün olanları koyayımda . Yaışın havasını bir nebze burada bulmaya çalışalım :)
<<

by_kujo

by_kujo

Moderator

İleti 25 Eyl 2007, 00:21

sevindim anlaşmamıza :)

fotoları paylaşırsanız çok sevinirim, 1d ile çekilen kareleri de görmek isterim açıkçası, amatör bir 350d kullanıcısı olarak :)
ResimResim
sKocak
<<

Eosination

İleti 25 Eyl 2007, 00:38

est

350d nin amatörü olmaz... önemli olan fotoğrafçı...

Bu arada bir Canon'cu ile tanışmak şereftir benim için :)
<<

by_kujo

by_kujo

Moderator

İleti 25 Eyl 2007, 00:41

o şeref bana ait sanıyorum :)
ResimResim
sKocak
<<

Eosination

İleti 25 Eyl 2007, 07:36

fk ya takılıyor musun..

bakmak isterim fotoğraflarına...
ÖncekiSonraki

Motor Sporları

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir